Uprzejmie informujemy, że na rynku wydawniczym ukazała się długo oczekiwana publikacja pt. Dietetyka sportowa, wydana przez PZWL Wydawnictwo Lekarskie.
Wśród redaktorów naukowych podręcznika, obok Pani prof. Barbary Frączek z Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie, są pracownicy Centralnego Ośrodka Medycyny Sportowej - dr n. med. Hubert Krysztofiak (dyrekor COMS) i dr n. med. Jarosław Krzywański (kierownik Centrum Medycyny Klinicznej i Doświadczalnej COMS). W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące m.in. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego, uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała, jak i potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania.
Szczegóły na stronie Wydawnictwa.